Studio-Din

Hvala Allahu, Koji poducava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu, Koji je one koji vjeruju iz tmina na svijetlo izveo i na pravi put ih uputio. Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi, naseg Poslanika a.s.


15.09.2007.

Majka svih skandala

Svako ko želi da razumije šta se stvarno dešava na Bliskom istoku mora se informirati o skandalu koji je izbio na površinu početkom ovog mjeseca, a u koji je uključen saudijski princ Bandar.

Bandar je dugo vremena bio poznati predlagač, ugovarač, mućkaroš i šarmer. Kao saudijski ambasador u SAD-u, bio je utjecajan u Washingtonu, koji ga je podržavao, skoro dvije decenije. Postao je intimni prijatelj Bushovih. Uložio je više od 60 miliona dolara u korporaciju Carlyle, u kojoj Bushovi imaju vrlo važne interese. Isto tako, princ Bandar bio je veliki miljenik CIA-e, koja ga je dugo vremena smatrala svojom prvom bliskoistočnom „lovinom“.
Bandar leti u svom privatnom avionu A-340, koji je obojan u boje njegovog omiljenog američkog fudbalskog tima, a priređivao je i rasipničke zabave u svojoj kući u Aspenu, koja vrijedi desetine miliona dolara. On je bio Mr. SaudiAmerica. Kongres, mediji, ostatak oficijalnog dijela Washingtona pozdravljao je Bandara i slavio kao „dobrog Arapa“, sa kojim je SAD sretna što može ugovarati i voditi poslove.

Nakon što je napustio Washington, Bandar se vratio kući da postane utjecajni šef nacionalne sigurnosti, te glavni savjetnik za vanjsku politiku saudijskog kralja Abdullaha. Bandarov otac, prijestolonasljednik princ Sultan, moćni je saudijski ministar odbrane i sljedeći koji treba da naslijedi tron. Mnogi Saudijci vjeruju da Bandar treba, jednog dana, i sam da sjedne na tron. Povrh ovoga svega, Bandar je takođe i xafsinški genije.

Guardian i BBC su nedavno otkrili da je Bandar lično primio preko dvije milijarde dolara kao „honorar“ od britanske firme BAE kao dio ogromnog posla, koji je uključivao kupovinu oružja iz 1985.godine. (Taj posao i ugovor imao je naziv Al-Yamamah). Optužbe o velikoj korupciji u vezi ovog posla širile su se godinama. Ali čak i za bogate Saudijce, 2 milijarde dolara je veliki novac. To je duplo više nego što je dato najvažnijem arapskom savezniku - Egiptu.

Za saudijsku kraljevsku familiju, odlazećeg britanskog premijera Tony Blaira i Washington, ovaj ugovor i ova isplata Bandaru postala je velika smetnja. Za vrijeme osamdesetih, Saudijska Arabija je tražila da kupi moderne američke avione. Ali proizraelski lobi u SAD-u blokirao je ovu prodaju, što je uzrokovalo gubitke SAD-u koji su se mjerili u milijardama dolara, te oko 100.000 radnih mjesta. Reganova administracija savjetovala je Saudijce da avione kupe kod Britanaca.

Premijerka Margaret Thatcher je bila presretna što britanska firma, danas poznata kao BAE, može prodati Saudijcima 120 aviona Tornado, pilote i osoblje za obuku, vojnu opremu, unosni program obuke i održavanja, što je sve vrijedilo 90-100 milijardi dolara i što je omogućilo posao za oko 100.000 radnika. Za vrijeme ove operacije, koja traje preko 20 godina, avioni su povećali svoju cijenu za šest puta , zbog prodaje rezervnih dijelova. Ova prodaja rezervnih dijelova isto tako išla je preko BAE i drugih britanskih firmi.
Saudijci jedva da su mogli da rukuju sa modernom vojnom opremom koju su kupili od SAD-a, Britanije i Francuske. Njihove vojne snage su jedna velika nula. Većina naoružanja je samo uskladištena, ili sa njom upravljaju strani plaćenici (tako je i sa ovim avionima). Ovaj ugovor je značio nešto drugo - Saudijci su ustvari kupili vojnu zaštitu od zapadnjačkih snaga. Sve prodaje oružja, koje Zapad prodaje klijentima na Bliskom istoku, uključuju 10-15 % „provizije“ glavama država, njihovim generalima i bliskim saradnicima. Ovo je već duga tradicija, a primjer Adnan Kashoggija je jedan od najzloglasnijih primjera ove vrste.

Naravno, bogata „provizija“ i „poklon“ očekivao se i u ovom ugovoru. Ali Bandarovih 2 milijarde postavilo je rekord. Thatcher je naredila da se isplata Bandaru brižljivo skrije od javnosti. To je ostalo tako sve dok u zadnjih nekoliko godina britanski i američki istražitelji nisi počeli ispitivati tajne, multimilionske isplate princu Bandaru iz Velike Britanije do „sjenovite“ Riggs banke u Washingtonu. Prije nego što je zatvorena zbog serije skandala, ova banka je bila jedna od najjačih banki gdje se rukovalo novcem koji je išao za proameričke režime i marionete.
Kada su britanske službe počele ispitivati tajne isplate BAE Bandaru, Tony Blair je naredio da se istraga obustavi zbog „nacionalne sigurnosti“. Saudijci su prijetili da će otkazati sve ugovore o oružju sa Britancima, ako se ove isplate iznesu u javnost i dovedu u vezu sa kraljevskom porodicom. Blair pokušava da proda Saudijcima novi avion - Eurofighter i zbog toga je blokirao sličnu istragu koji vodi OECD, međunarodna organizacija koja se bori protiv mita i korupcije, koja je takođe ispitivala trag novca prema Bandaru.
Bandar poriče da je uradio bilo što loše, tvrdeći da su sva sredstva koje je dobio otišla Ministarstvu odbrane i da se sa njima upravljalo na pravi način. Samo nekolicina mu vjeruje. Jedine isplate u ovoj trgovini oružjem isplaćivane su saudijskim dužnosnicima. Ako su isplate bile legitimne, zbog čega sva ta tajnost i pranje novca? Zašto su isplate išle samo Bandaru i njegovom klanu? Da li su one bile pomoć njemu protiv njegovog protivnika, princa Turki Faisala, koji nije tako dobro raspoložen prema američkim i britanskim interesima, kao što je to Bandar?
Da li su milijarde bile korištene za tajne operacije, uz američko učešće? Sjetimo se Reaganovog vremena kada se novac od tajnih izraelskih prodaja američkog naoružanja Iranu, koristio kao pomoć nikaragvanskim kontrašima.
Najznačajnije posljedice otkrivanja ovoga skandala osjećaju se u islamskom svijetu. Jedan od osnovnih razloga širenja militantnih islamskih grupa kao što su Hezbullah, Hamas, Talibani jeste njihov uspjeh da zaustave korupciju i nepotizam, najveće bolesti islamskog svijeta. Mi smo navikli da „islamiste“ demoniziramo kao teroriste, dok njihova efektivna i popularna socijalna dostignuća nisu ni spominjana. Ustvari, njihova popularnost i privlačnost je bazirana prvenstveno zbog njihove brige za narod i nekorumpiranosti.

Oni ističu činjenicu da Zapad eksploatira njihove nacije, održavajući korumpirane režime na vlasti. U zamjenu za zaštitu od sopstvenog naroda i susjeda, ovi autokratski arapski režimi - koje zapadni mediji uvijek označavaju kao umjerene – jeftino prodaju naftu zapadu . SAD je postavila svoje marionetske vlade u Libanu, Palestini, Iraku, Somaliji i Afganistanu, i sve su poznate po korupciji, uključujući tajne isplate Washingtona njihovim liderima.

Nije čudno da je princ Bandar uvijek tako ljubazan i susretljiv. Ili što je uspio da iziđe u avionu punom Saudijaca dan nakon 11. septembra, kada su svi letovi u SAD-u bili zabranjeni. Ili što Bushova administracija pokušava da pozicionira ovoga, uvijek odgovornog princa kao sljedećeg saudijskog monarha.

Ovaj skandal je sramotan za Busha i Blaira, koji tvrde da vode „crusade“, radi donošenja demokratije i dobrih vlada benignom muslimanskom svijetu. Takođe on potvrđuje tvrdnje „islamista“ da Zapad promiče korupciju. I dramatično iznosi na vidjelo prljavi posao, koji Zapad često zove „specijalne veze“ sa saudijskom kraljevskom familijom.

Studio-Din

Primi pouku dok nije kasno...

Poruka dana
Od Asme'ija rhm., se bilježi slijedeće: "Za čudit se je čovjeku o kojem se govori dobro – a nije takav kao što se govori, pa bude zadovoljan tim govorom!? Još više je za čudit se čovjeku o kojem se govori loše – a takav je kao što se govori, pa mu bude krivo, i naljuti se!? A ono što je najviše za čuditi se jeste čovjek koji potvara ljude uz pretpostavke i sumnje, a sebe voli uz maksimalni jekin i ubjeđenje!?"Najuzvisenija znanost jeste spoznaja Allaha, a ona nas vodi spoznaji nacina ispovjedanja vjere Njemu. Sto se više siri vjerska znanost, smutnje je sve manje, a neznanje sve slabije. U hadisu se spominje:Vrijednost alima (znalca) u odnosu na abida (pobožnjaka) jeste kao vrijednost punog mjeseca u odnosu na ostale zvijezde.

(2)Ibn Mes'ud r.a. je govorio:

''Kreni na put da učiš ili da podučavaš. Radi nečeg drugog nemoj putovati, jer ćeš naći ili neznanje ili neznalicu. Uistinu, meleki prostiru svoja krila onome ko je krenuo da uči, iz zadovoljstva time što čini.''

Hadis Dana
Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete drzali necete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet. (Tirmizi, Hakim, Malik)

Kur`an
O vjernici, ako vam nekakav nepošten covjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne ucinite, pa da se zbog onoga što ste ucinili pokajete. ( Al-Hudžurat)

Mudrost
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
565437

Powered by Blogger.ba