Studio-Din

Hvala Allahu, Koji poducava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu, Koji je one koji vjeruju iz tmina na svijetlo izveo i na pravi put ih uputio. Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi, naseg Poslanika a.s.


15.09.2007.

Povodom vrijedjanja svih muslimana svijeta

Office of the United Nations
High Commissioner for Human Rights
Geneva,
Switzerland


Dame i Gospodo,

Pozivajuci se na povelju o pravu covjeka, ciji clan 1 jedan kaze u jednom dijelu;
"Sva ljudska bica radjaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima."

Pozivajuci se na clan 2 koji kaze;
"Svakome su dostupna sva prava i slobode navedene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste, kao sto su rasa, boja, spol, jezik, vjera, politicko ili drugo mišljenje, narodonosno ili društveno porijeklo, imovina, rodjenje ili drugi pravni položaj. Nadalje, ne smije se ciniti bilo kakva razlika na osnovu politickog, pravnog ili medjunarodnog položaja zemlje ili podrucja kojima neka osoba pripada, bilo da je ovo podrucje nezavisno, pod starateljstvom, nesamoupravno, ili da se nalazi ma pod kojim drugim ogranicenjima suverenosti."

Pozivajuci se na clan 18 koji kaze;
"Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; to pravo ukljucuje slobodu promijeniti svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da se, bilo pojedinacno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjera ili vjerovanje ucenjem, vršenjem, obredima i održavanjem."

Pozivajuci se clan 24 koji kaze;
"Svako ima pravo na odmor i dokolicu ukljucujuci razumno ogranicenje radnih sati i periodiène placene praznike."

Pozivam Vas da prestanete sa krsenjem iste deklaracije koja stoji kao putokaz kako vama tako i svim ljudima svijeta te da hitno sprovedete akcije u zastiti iste od drzava koje je krse naocigled vama i citavom svijetu.

Danas se jos uvijek koristi rijec "islamisti" u kontekstu "terorizma" u mnogim medijima, cime se stavlja direktno jedan dio covjecanstva koji su islamske vjere u poziciju terorista.

Islamisti ni u kom slucaju nemogu biti oni koji se nazivaju teroristima, to je svjesno i namjerno degradiranje i omalovazavanje jedne od najvecih vjera na planeti, izazivajuci tako namjerno podjele medju ljudima, vjerske netrpeljivosti i neminovno sukobe medju ljudima.

Zasto se ne koristi vjerski termin kada se govori o drugima koji nijesu pripadni islamske vjere?

Kakva je razlika kada je u pitanju invazija na jednu suverenu i nezavisnu drzavu od strane drzava koje to rade dajuci sebi za pravo da prosudjuju o nacinu zivota koji napadnuta drzava mora da prihvati?

Kakvi su vasi stavovi povodom invazije USA na Irak, ili kakvi su vasi stavovi povodom Izraela koji takodje krsi povelje o pravu covjeka decenijama terorisuci palestinski narod i njihovu drzavu?

Vi ste duzni i odgovorni da se suprostavite svim sredstvima svima onima koji krse prava koja su zagarantovana svakom covjeku.

Kako tumacite ponasanje pojedinih drzava kada su u pitanju podizanja vjerskih objekata pripadnika islamske vjere kako bi mogli uzivati svoje vjerske slobode, kojima se ne dozvoljavaju minareti?

Kako tumacite zabranu pripadnicama islamske vjere da se oblace na nacin koji zele dok sa druge strane ostali mogu da se nose kako zele, pa cak i pred ocima svijeta bez odjece pokazuju na javnim mjestima?

Kako tumacite pravo djece roditelja islamske vjere u mnogim zemljama na slobodu obrazovanja, kada se njihove skole spaljuju, kada se protjeruju u izbjeglicke kampove, kada se njihov skolski cas zamjenjuje sa strahom u podrumima?

Kako tumacite zagarantovano dostojanstvo, poslije vijekovnih kolonijalnih pljacki od strane evropkih drzava ljudskim bicima zemalja cija su prirodna bogatstva opljackana i odnijeta i koji danas kao usled toga zive na rubu egzistencije?

Kako tumacite prava kucnih ljubimaca razvijenih zemalja koji uzivaju u svemu onome sto mnoga djeca nerazvijenih zemalja umiruci od gladi nemogu ni zamisliti poput djece Somalije..?

Kako tumacite pravo na odmor koji decenijama zive pod terorom tenkova onih drzava koje im pljackaju naftu, otimaju zemlju i ubijaju ih?

Kao pripadnik islamske vjere koja me poziva na ljubav i dostojanstvo te na obavezu za istinom ja Vam se obracem da se konacno pocne potovati pravo koje je garantovano covjeku na cijeloj planeti, ma ko on bio, shodno deklaraciji.

Pozivam Vas da se deklarisete javno o "islamizmu" i "terorizmu", te zabranite medijima svijeta da ponizavaju pripadnike islamske vjere.

Pozivam Vas da hitno zatrazite i obezbijedite slobodu narodu Palestine, narodu Iraka, te mnogim narodima kojima je nasilno oduzeta.

Vasa je duznost da reagujete stiteci povelju o pravu covjeka.

Studio-Din

Primi pouku dok nije kasno...

Poruka dana
Od Asme'ija rhm., se bilježi slijedeće: "Za čudit se je čovjeku o kojem se govori dobro – a nije takav kao što se govori, pa bude zadovoljan tim govorom!? Još više je za čudit se čovjeku o kojem se govori loše – a takav je kao što se govori, pa mu bude krivo, i naljuti se!? A ono što je najviše za čuditi se jeste čovjek koji potvara ljude uz pretpostavke i sumnje, a sebe voli uz maksimalni jekin i ubjeđenje!?"Najuzvisenija znanost jeste spoznaja Allaha, a ona nas vodi spoznaji nacina ispovjedanja vjere Njemu. Sto se više siri vjerska znanost, smutnje je sve manje, a neznanje sve slabije. U hadisu se spominje:Vrijednost alima (znalca) u odnosu na abida (pobožnjaka) jeste kao vrijednost punog mjeseca u odnosu na ostale zvijezde.

(2)Ibn Mes'ud r.a. je govorio:

''Kreni na put da učiš ili da podučavaš. Radi nečeg drugog nemoj putovati, jer ćeš naći ili neznanje ili neznalicu. Uistinu, meleki prostiru svoja krila onome ko je krenuo da uči, iz zadovoljstva time što čini.''

Hadis Dana
Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete drzali necete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet. (Tirmizi, Hakim, Malik)

Kur`an
O vjernici, ako vam nekakav nepošten covjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne ucinite, pa da se zbog onoga što ste ucinili pokajete. ( Al-Hudžurat)

Mudrost
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
565437

Powered by Blogger.ba