Studio-Din

Hvala Allahu, Koji poducava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu, Koji je one koji vjeruju iz tmina na svijetlo izveo i na pravi put ih uputio. Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi, naseg Poslanika a.s.


17.09.2007.

Fetve priznate islamske uleme 16

Fetve

Fetve priznate islamske uleme 16

Teme: Selam rukom, šale u islamu, gradnja turbeta, da ili ne ???

Pozdrav rukom umjesto selama

PITANJE: Da li je dozvoljeno umjesto selama podici ruku u znak pozdrava?

OODGOVOR: Išaret rukom kao pozdrav nije dozvoljen. Pozdrav koji je od sunneta jeste nazvati selam rijecima i odgovoriti na njega rijecima. Pozdraviti nekoga išaretom je zabranjeno, jer je to od nalikovanja nevjernicima i suprotno selamu koji je Allah, subhanehu ve te’ala, propisao.

Medzutim dozvoljeno je uz selam (rijecima), kada je onaj koga selamimo daleko, podici ruku kako bi shvatio da smo mu uputili selam. Potvrda toga se navodi u sunnetu. Takodzer, ako klanjacu bude nazvan selam, odgovorit ce išaretom, kako se navodi u vjerodostojnim predajama od Poslanika, sallallhu’ alejhi ve sellem ....


Odgovorio: Šejh Ibn Baz

=================================

Šala u islamu

PITANJE: Kakav je stav islama o šali?

ODGOVOR: Ako je istinito ono što se govori onda je šala u govoru dozvoljena; posebno ako se to ne cini cesto. Poslanik, sallallhu’ alejhi ve selleme, znao se šaliti, ali nije govorio osim istinu. Ako je šala popracena laganjem, onda nije dozvoljena. O tome je Allahov Poslanika, sallallhu’ alejhi ve sellem, rekao sljedece:

“Teško svakom onome ko prica, pa slaze da bi time nasmijao narod. Teško njima, zatim, teško njima.”  (Ebu Davud, Tirmizi i Nesai)

Odgovorio: Šejh Ibn Baz

==================================

Islamski stav o gradnji turbeta na kaburovima

PITANJE: Kakav je islamski stav o gradnji turbeta i slicnog iznad kaburova (mezarova, grobova)?

ODGOVORO: Gradnja turbeta i slicnog iznad kaburova je strogo zabranjena, jer se na taj nacin velicaju i uzdizu oni koji su u kaburovima. To biva sredstvo koje vodi k obozavanju (cinjenju ibadeta) ovih kaburova, jer se tako uzimaju za bozanstva, kao što to i jeste slucaj kod vecine ovakvih gradevina. Trazenje pomoci od mrtvih je vliki širk i odmetništvo od islama.

Neka nam je Allah, dzelle šanuhu na pomoci.

Odgovorio: Šejh Ibn Usejmin

================================

 Knjiga; " FETVE ULEME DVAJU HAREMA "
Studio-Din

Primi pouku dok nije kasno...

Poruka dana
Od Asme'ija rhm., se bilježi slijedeće: "Za čudit se je čovjeku o kojem se govori dobro – a nije takav kao što se govori, pa bude zadovoljan tim govorom!? Još više je za čudit se čovjeku o kojem se govori loše – a takav je kao što se govori, pa mu bude krivo, i naljuti se!? A ono što je najviše za čuditi se jeste čovjek koji potvara ljude uz pretpostavke i sumnje, a sebe voli uz maksimalni jekin i ubjeđenje!?"Najuzvisenija znanost jeste spoznaja Allaha, a ona nas vodi spoznaji nacina ispovjedanja vjere Njemu. Sto se više siri vjerska znanost, smutnje je sve manje, a neznanje sve slabije. U hadisu se spominje:Vrijednost alima (znalca) u odnosu na abida (pobožnjaka) jeste kao vrijednost punog mjeseca u odnosu na ostale zvijezde.

(2)Ibn Mes'ud r.a. je govorio:

''Kreni na put da učiš ili da podučavaš. Radi nečeg drugog nemoj putovati, jer ćeš naći ili neznanje ili neznalicu. Uistinu, meleki prostiru svoja krila onome ko je krenuo da uči, iz zadovoljstva time što čini.''

Hadis Dana
Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete drzali necete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet. (Tirmizi, Hakim, Malik)

Kur`an
O vjernici, ako vam nekakav nepošten covjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne ucinite, pa da se zbog onoga što ste ucinili pokajete. ( Al-Hudžurat)

Mudrost
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
565437

Powered by Blogger.ba