300 kršćanskih klerika se izvinilo za križarske ratove

satellite3.jpgUzvraćajući na gest dobre volje 138 islamskih učenjaka, više od 300 kršćanskih učenjaka i klerika iz cijeloga svijeta je potpisalo pismo izvinjavajući se muslimanima za križarske ratova i reperkusije američkog tzv. Rata protiv terorizma.
«Želimo početi sa priznavanjem da su u prošlosti (u križarskim pohodima), i u sadašnjosti (u ekscesima u ratu protiv terorizma), mnogi kršćani bili krivi zbog griješenja naspram naših muslimanskih susjeda,» stoji u pismu koje je objavljeno na medijskoj konferenciji u Abu Dhabiju u ponedjeljak, 26. novembra.

“Prije nego što “rukujemo vašu ruku” u odgovoru na vaše pismo, tražimo oprost od Svemislostivog i od muslimanske zajednice širom svijeta,” navodi se u pismu “Voljeti Boga i susjeda zajedno”.
Križarski ratovi su bili serija vojnih konflikara vjerskog karaktera, pokrenuti od velikog dijela kršćanske Evrope između 1095 i 1291. godine, a većina ih je odobrena od pape rimokatoličke crkve kako bi se preuzeo Al-Kuds iz muslimanskih ruku.
Vatikan se nikada nije izvinuo za te kršćanske ekspedicije.
“To je jedna besprimjerena gesta kako bi se premostio jaz između muslimana i kršćana, koji čine 55% svjetske populacije,” rekao je islamski učenjak Al-Habib Ali Al-Jafri na medijskoj konferenciji.
Početkom oktobra, 138 islamkih učenjaka i uglednika, uključujući i Jafrija, je poslalo pismo svjetskom kršćanskom kleru, uključujući i papu Banediktu XVI, s pozivom na dijalog baziran na zajedničkim osnovama između islama i kršćanstva.
Taj poziv je već naišap na odobravanje kod mnogih ne-katoličkih lidera, uključujući i anglikanskog nadbiskupa Canterburya Rowana Williamsa, vođu Luteranske svjetske organizacije biskupa Mark Hansona, vođu Svjetskog vijeća crkava Rey Samuel Kobia I vođu američke prezbiterijanske crkve Clifton Kirkpatrick.
Potpisnici novog pisma, većinom klerici iz SAD-a, da su duboko “ohrabreni” I “izazvani” muslimanskim pismom.
“Primili smo otvoreno pismo kao muslimansku ruku druželjubivosti I saradnje, pruženu kršćanima cijeloga svijeta,” napisali su oni.
“U ovom odgovoru mi zauzvrat pružamo našu vlastitu kršćansku ruku, tako da zajedno sa svim ostalim živim bićimi, mi možemo živjeti u miru I pravdi kao što nastojimo da volimo Boga I naše susjede.”
Miroslav Volf, osnivač i direktor Yale centra za religiju i kulturu, koji je kompilirao ovo pismo odgovora, je rekao da se oni nadaju da će smanjiti razlike između muslimana i kršćana.
On se nada da će muslimansko i kršćansko pismo poslužiti kao odskočna daska za jedan više ozbiljan i učtiv nego “uglađeni ekumenski” dijalog između te dvije religije.
“Mi smo uvjereni da će naš naredni korak biti na našim liderima da se susreću na svakom nivou i da započnu ozbiljan posao određivanja kako bi Bog želio da ispunimo zahtjev da volimo Boga i jedan drugog.”
Al-Jafri, muslimanski učenjak, je rekao da će muslimani poduzite više pozitivnih koraka u danima koje dolaze.
“Održavati ćemo više konferencija i susreta na svim nivoima kako bi obogatili međuvjerski dijalog.”
(Islamonline)

Komentariši