Studio-Din

Hvala Allahu, Koji poducava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu, Koji je one koji vjeruju iz tmina na svijetlo izveo i na pravi put ih uputio. Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi, naseg Poslanika a.s.


05.11.2007.

Nikab pred zetom

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetulahi we berekatuhu,

zanima me da li mi je dozvoljeno da pred zetom ne nosim niqab s obzirom da mi je zet polu mahrem.Da vas Allah nagradi svakim dobrim insaAllah AMIN
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu .

Odgovor:

We alejkumu Selam we rahmetullahi we berekatuhu,

Nije dozvoljeno nositi skinuti pred zetom niqab.On je od skupine onih kojima si zabranjena za udaju. On se uposte ne moze smatrati nikakvim polu/mahremom, nego je on jedan od skupine NAJVECIH mahrema koje je Poslanik opisao u hadisu da je kao HAMW. A ova rijec podrazumijeva svakog bliskog rodjaka ili fameliju s tvoje ili muzeve strane.

Razlog tome jeste I to sto su oni upravo radi te bliskosti I srodnosti slobodniji u dolascima I komunikaciji I kada ti je muz kuci I kada nije. Radi toga je I dosla zabrana posjete I osamljivanja sa tom skupinom rodbine I oznacena hadisom kao SMRT. Jer svaki put kada se muskarac I zena osame, s njima je sejtan treci.
A Allah najbolje zna!

Studio-Din

Primi pouku dok nije kasno...

Poruka dana
Od Asme'ija rhm., se bilježi slijedeće: "Za čudit se je čovjeku o kojem se govori dobro – a nije takav kao što se govori, pa bude zadovoljan tim govorom!? Još više je za čudit se čovjeku o kojem se govori loše – a takav je kao što se govori, pa mu bude krivo, i naljuti se!? A ono što je najviše za čuditi se jeste čovjek koji potvara ljude uz pretpostavke i sumnje, a sebe voli uz maksimalni jekin i ubjeđenje!?"Najuzvisenija znanost jeste spoznaja Allaha, a ona nas vodi spoznaji nacina ispovjedanja vjere Njemu. Sto se više siri vjerska znanost, smutnje je sve manje, a neznanje sve slabije. U hadisu se spominje:Vrijednost alima (znalca) u odnosu na abida (pobožnjaka) jeste kao vrijednost punog mjeseca u odnosu na ostale zvijezde.

(2)Ibn Mes'ud r.a. je govorio:

''Kreni na put da učiš ili da podučavaš. Radi nečeg drugog nemoj putovati, jer ćeš naći ili neznanje ili neznalicu. Uistinu, meleki prostiru svoja krila onome ko je krenuo da uči, iz zadovoljstva time što čini.''

Hadis Dana
Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete drzali necete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet. (Tirmizi, Hakim, Malik)

Kur`an
O vjernici, ako vam nekakav nepošten covjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne ucinite, pa da se zbog onoga što ste ucinili pokajete. ( Al-Hudžurat)

Mudrost
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
565437

Powered by Blogger.ba