Studio-Din

Hvala Allahu, Koji poducava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu, Koji je one koji vjeruju iz tmina na svijetlo izveo i na pravi put ih uputio. Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi, naseg Poslanika a.s.


06.10.2009.

Nacina brisanja grijeha 1-dio

Nacina brisanja grijeha !!!
1. Pokajanje - tevba. Allahov poslanik je rekao: "Ko se pokaje prije nego sto Sunce izadje sa zapada, On ce mu primiti tevbu." (Muslim, br. 2703). Muhammed, a.s, takode kaze: "Doista uzviseni Allah prima tevbu covjeka sve dok dusa ne dodje u grkljan."
2. Izlazak radi traganja za naukom. Allahov poslanik, s.a.v.s, kaze: "Ko bude slijedio put koji vodi ka nauci, Allah ce mu olaksati put do Dzenneta." (Muslim, br. 2699)
3. Spominjanje Allaha. Muhammed, a.s, kaze: "Hocete li da vas obavijestim o najboljim djelima vasim, najcjenjenijim kod vaseg Vladara, najvecim po deredzama, boljim za vas od dijeljenja srebra i zlata, vrednijim nego da sretnete vaseg neprijatelja, udarate po njihovim vratovima a oni udaraju po vasim?" Ashabi su odgovorili: "Dakako, Allahov poslanice!" On odgovara: "Spominjanje uzvisenog Allaha." (Tirmizi, br. 3347)
4. Cinjenje dobra i upucivanje na dobro. Muhammed, a.s, kaze: "Svako dobro djelo je sadaka, a ko upucuje na dobro kao da ga i cini." (Buhari, 10/374 i Muslim br. 1005)
5. Vrijednost poziva vjeri u Allaha. Allahov poslanik je kazao: "Ko bude pozivao na pravi put ima nagradu svih onih koji ga slijede, s tim sto se
njihova nagrada nista ne umanjuje." (Muslim, br. 2674)
6. Naredjivanje dobra a zabranjivanje zla. Muhammed, a.s, kaze: "Ko od vas vidi ruzno djelo, neka ga ukloni rukom, a ako ne moze, onda jezikom, a ako i to ne mogne neka ga srcem osudi a to je znak najslabijeg imana." (Muslim, br. 49)
7. Kiraet - ucenje Kur'ana. Muhammed, a.s, kaze: "Ucite Kur'an. Kur'an ce se na Sudnjem danu pojaviti u ulozi sefaatdzije onome ko ga bude ucio." (Muslim, br. 804)
8. Poucavanje Kur'anu i njegovo ucenje. Muhammed, a.s, kaze: "Najbolji medju vama je onaj koji uci Kur'an i druge poucava tome." (Buhari, 9/66)
9. Nazivanje selama. Allahov poslanik je rekao: "Necete uci u Dzennet dok ne budete vjerovali, a necete vjerovati dok se ne budete voljeli.
Hocete li da vas uputim na nesto sto ako budete radili voljet cete se? Sirite medju sobom selam." (Muslim, br.54)

Studio-Din

Primi pouku dok nije kasno...

Poruka dana
Od Asme'ija rhm., se bilježi slijedeće: "Za čudit se je čovjeku o kojem se govori dobro – a nije takav kao što se govori, pa bude zadovoljan tim govorom!? Još više je za čudit se čovjeku o kojem se govori loše – a takav je kao što se govori, pa mu bude krivo, i naljuti se!? A ono što je najviše za čuditi se jeste čovjek koji potvara ljude uz pretpostavke i sumnje, a sebe voli uz maksimalni jekin i ubjeđenje!?"Najuzvisenija znanost jeste spoznaja Allaha, a ona nas vodi spoznaji nacina ispovjedanja vjere Njemu. Sto se više siri vjerska znanost, smutnje je sve manje, a neznanje sve slabije. U hadisu se spominje:Vrijednost alima (znalca) u odnosu na abida (pobožnjaka) jeste kao vrijednost punog mjeseca u odnosu na ostale zvijezde.

(2)Ibn Mes'ud r.a. je govorio:

''Kreni na put da učiš ili da podučavaš. Radi nečeg drugog nemoj putovati, jer ćeš naći ili neznanje ili neznalicu. Uistinu, meleki prostiru svoja krila onome ko je krenuo da uči, iz zadovoljstva time što čini.''

Hadis Dana
Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete drzali necete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet. (Tirmizi, Hakim, Malik)

Kur`an
O vjernici, ako vam nekakav nepošten covjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne ucinite, pa da se zbog onoga što ste ucinili pokajete. ( Al-Hudžurat)

Mudrost
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
599189

Powered by Blogger.ba