Studio-Din

Hvala Allahu, Koji poducava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu, Koji je one koji vjeruju iz tmina na svijetlo izveo i na pravi put ih uputio. Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi, naseg Poslanika a.s.


11.10.2009.

Poslanik a.s. je zabranio gradjenje turbeta...

1) Muhammed, a. s., je ukopan u sobi hzr. Aise na njegovu oporuku a to je natkriveni prostor. Poslije njega su ukopani Ebu Bekr, r. a., i Omer, r. a. Ashabi nisu sklonili krov niti su to pravdali ekskluzivitetom niti odlikom. Eventualni Poslanikov ekskluzivitet i odlika se ovdje iskljucuju, buduci da su tu, pored njega, ukopana i ova dvojica.

Kube je vrsta potkrovlja.

Zatim, ne postoji decidna zabrana gradnje kubeta, uz napomenu da su i u Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, doba, tu i tamo, postojala kubeta. U hadisima se ne navodi jasno odbijanje ili prihvatanje. Tretiranje toga zabranom bez navodenja jasnih argumenata jest vrsta samovolje, fanatizma, povodenje za strastima.

2) Emevije su u Damasku podigli kube (sahra mubareka), a dunjaluk je Jos uvijek vrvio ashabima. Zatim su dosli tabiini, drugi fakihi, ulema. Do nas nije doprlo da je neko osporio gradnju kubeta na Sahri. Da su kubeta bila zabranjena to se ne bi dogodilo, niti bi prvi muslimani (selefi-s-salihin) sutke presli preko toga.

3) Iznad kabura Bozljeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nalazi se kube koje je obnavljano vise puta. Nije zabiljezeno da je neko od prvih muslimana to osporavao ili vidio u tome novotariju u vjeri (bid'at) ili sirk; to su tako vidjeli samo protagonisti selefistickih ideja u ovom posljednjem periodu, radi poznatih politickih i licnih interesa.

4) Kube je vrsta krova i odlikuje se velikom izdrzljivoscu i trajnoscu, te ne posjeduje nikakvo znacenje svetosti niti pijeteta. U svim dijelovima svijeta podiz"u se slicni objekti u vidu pozorista, konferencijskih sala, kinosala... - iskljucivo radi izgleda i zahtjeva vremena. Nema nikakve sumnje da se sve zgrade koje se danas podizu - a kod kojih je krov u obliku kubeta - podizu iskljucivo radi lijepog izgleda, funkcionalnosti, bolje izdrz1jivosti..., kao sto je slucaj i s objektima u kojima se odrzavaju kengresni skupovi.

Tu su jevrejski hramovi, crkve s ogromnim kubetima, i niko tome ne pridaje nikakvu svetost ill obozavanje.
Vidjeli smo kube Muhammeda Ismaila, iza Poslanikove dzamije. Nedavno je restaurirano kube u Dzedi. Vehabije na to sute, a upravo su oni nosioci ideje rusenja kubeta i insinuacija o njihovoj svetosti koja lebdi samo u njihovim fikcijama.

Studio-Din

Primi pouku dok nije kasno...

Poruka dana
Od Asme'ija rhm., se bilježi slijedeće: "Za čudit se je čovjeku o kojem se govori dobro – a nije takav kao što se govori, pa bude zadovoljan tim govorom!? Još više je za čudit se čovjeku o kojem se govori loše – a takav je kao što se govori, pa mu bude krivo, i naljuti se!? A ono što je najviše za čuditi se jeste čovjek koji potvara ljude uz pretpostavke i sumnje, a sebe voli uz maksimalni jekin i ubjeđenje!?"Najuzvisenija znanost jeste spoznaja Allaha, a ona nas vodi spoznaji nacina ispovjedanja vjere Njemu. Sto se više siri vjerska znanost, smutnje je sve manje, a neznanje sve slabije. U hadisu se spominje:Vrijednost alima (znalca) u odnosu na abida (pobožnjaka) jeste kao vrijednost punog mjeseca u odnosu na ostale zvijezde.

(2)Ibn Mes'ud r.a. je govorio:

''Kreni na put da učiš ili da podučavaš. Radi nečeg drugog nemoj putovati, jer ćeš naći ili neznanje ili neznalicu. Uistinu, meleki prostiru svoja krila onome ko je krenuo da uči, iz zadovoljstva time što čini.''

Hadis Dana
Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete drzali necete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet. (Tirmizi, Hakim, Malik)

Kur`an
O vjernici, ako vam nekakav nepošten covjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne ucinite, pa da se zbog onoga što ste ucinili pokajete. ( Al-Hudžurat)

Mudrost
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
599188

Powered by Blogger.ba