beats by dre cheap

--Hadis o Sirat-cupriji

Hadis"Tada ce im doci Allah,dz.s.,u liku njima vec poznatomi nece niko sa njim pricati osim vjerovjesnika pa ce reci:’Postoji ,li izmedžu vas i Njega neki znak po kojem cete ga poznati?"

Prenosi se od Ebu-Seida el-Hudrija r.a. kako je rekao:”Upitali su ashabi:’O Božiji poslanice, hocemo li vidjeti naseg Gospodara na Sudnjem danu?

A on je odgovorio:’Da li vam nešto smeta da vidite sunce ili mjesec kad je vedro?’A mi smo kazali: ’Ne smeta.’A on je rekao:’Onda vam nece ništa zasmetati da vidite svoga Gospodara toga Dana onako kako vidite ovo dvoje.

Zatim je dodao:’Pa ce pozvati Pozivac:’Neka svaki narod krene za onima koje je obožavao.’I krenut ce sljedbenici križa za svojim križem, sljedbenici kumira za svojim kumirima, a sljedbenici drugih božanstava za svojim božanstvima, sve dok ne ostanu samo oni koji su obožavali Allaha dž.š. bilo da se cinili dobra djela ili griješili i preostale ehli kitabije.

Zatim ce se primaknuti Džehennem kao da je opsjena i reci ce se se zidovima :’Sta ste vi obozavali?’A on ice odgovoriti:’Obozavali smo Uzejra ,sina Allahovog. ’Pa ce im se reci:’Lažete! Allah nije imao ni druge ni dijeteta, a sta bi ste vi zeljeli? A on ice kazati:’Zeljeli bi smo da nas napojis.’Pa ce im se reci:’Pijte”, i popadat ce u Dzehennem.

Zatim ce biti receno krscanima:’Sta ste vi obozavali?’A oni ce reci:’Obozavali smo Mesiha, Allahovog sina.’pa ce im se reci;’Lazete! Allah nije imao ni druge ni djeteta,a sta biste vi zeljeli?

A oni ce kazati:’Zelimo da nas napojis.’pa ce im se reci:’Pijte,’i oni ce popadati u Dzehennemsve dok ne ostanu samo oni koji su Allaha dz.s., obozavali:bilo da su dobro cinili ili grijesili, pa ce im se reci:’Sta vas je zadrzalo,a svi drugi su otisli .’a oni ce odgovoriti:

Mi smo se od njih odvojili jer zelimo danas vidjeti svoga Gospodara. Culi smo onoga koji poziva kad je rekao:Neka svaki narod ide za onim koga je obozavao’, i mi cekamo svoga Gospodara.’

Pa je nastavio:Doci ce im Allah u liku razlicitom od onog kako su Ga prvi put vidjeli i reci ce im:’Ja sam vas Gospodar.’A oni ce reci;’ Ti nisi nas Gospodar’’,(u Buharijinij predaji) a ostali ce reci:’Ovo je nase mjesto i ovdje cemo ostati dok nam ne dodze nas Gospodar, a kad nam On dodze ,mi cemo ga prepoznati.

’Tada ce im doci Allah,dz.s., u liku njima vec poznatomi nece niko sa njim pricati osim vjerovjesnika pa ce reci:’Postoji ,li izmedzu vas i Njega neki znak po kojem cete ga poznati?

’A oni ce reci:’Ima es-sak (potkoljenica) i on ce pokazati Svoj znak i past ce Mu na sedzdu svaki vjernik,a ostat ce oni koji su sedzdu cinili samo da bi ih drugi vidjeli i culi.

Oni ce pokusati uciniti sedzdu ,ali nece moci jer ce se cjela kicma pretvoriti u jedan prsljeni nece dati ledzima da se poviju. Zatim ce se postaviti cuprija preko Dzehennema ,a mi smo pitali: ’O Boziji poslanice, a kakva je ta cuprija?

’A on je odgovorijo:’Klizava i jako skliska na njoj su kukei civije, i bodlje spljostenei kuku od trnja povijenog. To drvo raste u Nedzdui kazu da se zove Sa’dan. Vjernik ce preko cuprijr preci dok okom trepnes, ili kao munja, ili kao vjetar.ili kao trkaci konj jureci.

Jedan ce se spasiti, drugi ce biti zagreban, ali ce se izvuci, a treci ce pasti u Dzehennemsku vatru, sve dok zadnji ne prodze vukuci uze. Sto se vas tice, vi cete toga dana zarko preklinjati mene da vam se da pravo koje kao vjernici imate kod svoga Gospodara. Pa kad budu vidjeli da su se spasili , a njihova braca nisu,povikat ce,

Gospodaru nas, a nasa braca. Pa oni su klanjali sa nama, postili sa nama, i ucestvovali u aktivnostima zajedno sa nama. A Allah ce uzviseni reci:’idite ,

pa kod koga nadzete imana tezine dinara,izvedite ga. ’I Allah ce zabraniti vatri njihova lica i doci ce spaseni od vatrei vidjeti da se neki u vatri do clanaka,a neki do potkoljenica,pa ce izvaditi one koje su poznali i vratit ce se.

A on ce reci:’idite ponovo pa kod koga nadzete imanakoliko trun , izvedite ga.’oni ce izvesti onoga koga budu poznavali. ”Pa je rekao Ebu-Seid:’Ako mi ne vjerujete procitajte:’Allah nece nikome ni trunku nepravde uciniti.

Dobro djelo On ce umnogostruciti.’posredovat ce vjerovjesnici,meleki,vjernici,pa ce onda Allah dz.s.,reci;

’Ostao je jos samo moj sefaat’, i zagrebat ce sakom u vatru i izvaditi narode izgorjele pa ce ih baciti u rijeku na vratima Dzenneta, za koju kazu da je voda zivota.i oni ce izniknuti na rijecnim stranama kao sto nice sjemenka iz mulja koju ste imali prilike vidjeti da nice na stijeni ili na stablu drveta, pa je ona koja je nikla u hladu blijeda, a ona koja je rasla na suncu zelena.izacice iz rijeke blistavi kao biseri ,imat ce na vratu biljeg.

Uci ce u Dzennet pa ce im stanovnici Dzenneta reci ;’Ovo su oni koje je Milostivi iz vatre oslobodio,pa ih uveo u Dzennet iako nisu imali dobrih djela i nista dobrog nisu pripremili.’Pa ce im se reci :’Sve sto vidite pripada vama i jos toliko.

’(Muttefekun alejhi)

Studio-Din
http://studiodin.blogger.ba
15/09/2007 15:09