beats by dre cheap

Fetve priznate islamske uleme 16

Fetve

Fetve priznate islamske uleme 16

Teme: Selam rukom, šale u islamu, gradnja turbeta, da ili ne ???

Pozdrav rukom umjesto selama

PITANJE: Da li je dozvoljeno umjesto selama podici ruku u znak pozdrava?

OODGOVOR: Išaret rukom kao pozdrav nije dozvoljen. Pozdrav koji je od sunneta jeste nazvati selam rijecima i odgovoriti na njega rijecima. Pozdraviti nekoga išaretom je zabranjeno, jer je to od nalikovanja nevjernicima i suprotno selamu koji je Allah, subhanehu ve te’ala, propisao.

Medzutim dozvoljeno je uz selam (rijecima), kada je onaj koga selamimo daleko, podici ruku kako bi shvatio da smo mu uputili selam. Potvrda toga se navodi u sunnetu. Takodzer, ako klanjacu bude nazvan selam, odgovorit ce išaretom, kako se navodi u vjerodostojnim predajama od Poslanika, sallallhu’ alejhi ve sellem ....


Odgovorio: Šejh Ibn Baz

=================================

Šala u islamu

PITANJE: Kakav je stav islama o šali?

ODGOVOR: Ako je istinito ono što se govori onda je šala u govoru dozvoljena; posebno ako se to ne cini cesto. Poslanik, sallallhu’ alejhi ve selleme, znao se šaliti, ali nije govorio osim istinu. Ako je šala popracena laganjem, onda nije dozvoljena. O tome je Allahov Poslanika, sallallhu’ alejhi ve sellem, rekao sljedece:

“Teško svakom onome ko prica, pa slaze da bi time nasmijao narod. Teško njima, zatim, teško njima.”  (Ebu Davud, Tirmizi i Nesai)

Odgovorio: Šejh Ibn Baz

==================================

Islamski stav o gradnji turbeta na kaburovima

PITANJE: Kakav je islamski stav o gradnji turbeta i slicnog iznad kaburova (mezarova, grobova)?

ODGOVORO: Gradnja turbeta i slicnog iznad kaburova je strogo zabranjena, jer se na taj nacin velicaju i uzdizu oni koji su u kaburovima. To biva sredstvo koje vodi k obozavanju (cinjenju ibadeta) ovih kaburova, jer se tako uzimaju za bozanstva, kao što to i jeste slucaj kod vecine ovakvih gradevina. Trazenje pomoci od mrtvih je vliki širk i odmetništvo od islama.

Neka nam je Allah, dzelle šanuhu na pomoci.

Odgovorio: Šejh Ibn Usejmin

================================

 Knjiga; " FETVE ULEME DVAJU HAREMA "

Studio-Din
http://studiodin.blogger.ba
17/09/2007 19:29